Mijn website wordt momenteel geüpdatet.

Ben jij van plan je bedrijf of merk binnenkort te rebranden en wil je weten wat ik daarin kan betekenen? Mail me gerust: hallo@lottehiemstra.nl — ik denk eerlijk met je mee.

Vergeet Wordpress, kies Webflow voor je nieuwe website

I get it, Wordpress is op dit moment dé go-to CMS. Maar is dat ook de beste oplossing voor de nieuwe website van jouw bedrijf?

Ik betwijfel het.

Neem van mij aan, zodra jij Webflow hebt gezien wil je niet meer anders.

En ik heb altijd gelijk ;-)

In vergelijking met Webflow, is Wordpress de girl next door. En wie houdt er van doorsnee? Jij in ieder geval niet, als je het verschil wilt maken. Ik zal je uitleggen waarom ik verliefd ben op Webflow.

Web-watte? Wat is Webflow?

Webflow is, net als Wordpress en Squarespace, een Content Management Systeem (CMS). Dit houdt in dat je er je content kunt beheren en bewerken. Niets meer en niets minder. De manier van werken verschilt wel per platform. In Webflow doe je dat namelijk gemakkelijker dan ooit.

Webflow vs. Wordpress

'Maar waarom ben ik dan zo enthousiast?,' vraag je je terecht af? Let's dive in.

Even over Wordpress

Wordpress ken je waarschijnlijk. Grote kans dat ook jouw website op een Wordpress CMS draait.

Wordpress is op 't moment de meestgebruikte en bekendste CMS ter wereld. Er zijn ontelbaar veel templates die je voor je Wordpress-website kunt gebruiken. Sommigen zijn gratis, voor anderen moet je betalen. En inderdaad: dit template kan je concurrent ook kopen.

Wil je geen standaard template? Dan kun je met behulp van een webdesigner een maatwerk site laten maken. En daarvoor een knettergoede developer vinden, die de skills heeft een doorvertaling van het design anno 2021 te maken. Duur.

Wordpress werd ooit ontwikkeld voor het maken en beheren van blogsites. Daar is Wordpress goed in, daar is Wordpress voor gebouwd.

Maar dat is niet waar Wordpress uitsluitend voor wordt gebruikt.

Dus om aan alle wensen van Wordpress-gebruikers te voldoen, zijn er legio plugins ontwikkeld — niet door Wordpress zelf, maar door derden. De plugins zorgen ervoor dat je veel uit je website kunt halen. Zo is er eentje om een contactformulier aan je website toe te voegen, om je website optimaal in de zoekresultaten van Google te laten verschijnen, om je site te beveiligen tegen spam... en nog 52.000 andere plugins. No joke.

En die dingen moet je regelmatig updaten, zorgen voor veiligheidsrisico's en maken de boel behoorlijk traag.

Nog steeds van Wordpress overtuigd?

Snel door naar Webflow

Webflow, the new kid on the block. Hoewel! 't Is al best heel groot aan de andere kant van de oceaan. Langzaamaan verovert Webflow nu ook de rest van de wereld. Ik ontdekte Webflow twee jaar geleden. Liefde op het eerste gezicht.

Webflow is een no-code development tool en kent zowat geen beperkingen. Heeft geen plugins. Is retesnel. Goed vindbaar in Google.

En het allerbeste: ik kan mijn custom-made ontwerpen zelf bouwen! Zonder developer en zonder ook maar één regel code te typen breng ik mijn designs online tot leven. Dat is fijn voor mij, want ik ben niet afhankelijk van een developer — maar ook fijn voor jou, want dit is sneller en efficiënter.

Hier zie je de designer van Webflow

De voordelen van Webflow

Oke, dat was een beetje kort door de bocht.

Design komt tot leven

Voor het bouwen van een website in Webflow, werk ik met de zogeheten Designer: een leeg canvas waar ik het ontwerp van de website in bouw.

'Dat kan ook wel in Wordpress', hoor ik je denken. Dat klopt, maar daar heb je een -jawel- plugin voor nodig. Elementor of Visual Composer bijvoorbeeld. Maakt je code troebel en je site dus traag.

De kwaliteit van de code zorgt voor snelheid en leesbaarheid

Bij Webflow rolt er na het bouwen met één druk op de knop een superstrakke code uit.

Dit is echt heel anders dan bij Wordpress. Een goede developer zal weten hoe hij de code goed opbouwt, maar wanneer je gebruik maakt van een thema weet je zeker dat je gaat voor een moeizaam te lezen abracadabra-code.

Dat is logisch te verklaren hoor. Het thema is gemaakt om een breed publiek te dienen en is niet specifiek voor jouw bedrijf gemaakt. De overbodige functies, in combinatie met de hoeveelheid plugins die je dient te installeren om je thema draaiend te krijgen, neemt veel ruimte op je site in en zorgt voor veel extra codetaal aan de achterkant.

Ik hoor je denken: ‘Wat maakt dat allemaal uit joh, het gaat toch om het plaatje? Niemand ziet die code.’

Klopt. Bijna. Want een heel belangrijk iemand ziet die code toch wel: Google. Die zoekmachine waarin jij bovenaan wilt staan.

Google bekijkt de structuur van de code en beoordeelt of dit logisch in elkaar zit. Google wordt niet zo blij van een code die zijn robotjes niet goed kunnen ‘crawlen’. Moeilijk leesbaar betekent lager in de zoekresultaten.

En daarbij, een strakke code garandeert een snelle website. Daar wordt je websitegebruiker én ook Google happy van.

Die code maakt dus wel degelijk uit.

Geen plugins

Je kent ze wel, de plugins van Wordpress. Die dingen die je continu moet blijven updaten en, terwijl je dat doet, je billen samenknijpt omdat je nooit weet of je website er na zo’n update levend uitkomt.

Webflow heeft ze niet, die plugins. Alles wat je écht nodig hebt, is in Webflow geïntegreerd. Wil je meer? Dan kunnen we andere functionaliteiten aan je site koppelen. Koppelingen dus, geen plugins.

Dit verandert niets aan de snelheid van je website. En, die updates he? Hoeft niet! Je Webflow website is altijd up-to-date.

Een eenvoudig Content Management Systeem (CMS)

Zoals ik al schreef, is Wordpress de meestgebruikte CMS ter wereld. Maar het is niet de meest makkelijke. Het CMS ziet er best complex uit en als gebruiker heb je vaak toegang tot functionaliteiten die je niet nodig hebt. Dit maakt de gebruikservaring natuurlijk niet optimaal.

Het CMS van Webflow is helder en simpel. Geen overbodige functies en het heeft een duidelijke structuur. Je hoeft nooit bang te zijn dat je je site kapot maakt of iets belangrijks verwijdert. Het lukt gewoon niet. Een Webflow-website is hufterproof.

En anders is er altijd nog die automatische back-up die Webflow voor je maakt.

Vindbaarheid in Google

Een mooie site is top, maar als 'ie niet gevonden wordt, heb je er niks aan.

Alle pagina's op je website moet je zoekmachine-proof inrichten. In Wordpress gaat dat met een prima -inderdaad- plugin.

Webflow heeft SEO optimalisatie in de backend geïntegreerd. Webflow sites zijn daarbij ook nog extreem vriendelijk voor mobiele apparaten. Extra punten van Google dus.

Een veilige site

Een website die niet up-to-date gehouden wordt, heeft geen veilige werking. Je Wordpress systemen moet je daarom regelmatig updaten.

Had ik al verteld dat Webflow zonder plugins werkt? De veiligheidsrisico’s die Wordpress wel kent, heeft Webflow niet.

Daarbij wordt je Webflow-website automatisch geüpdatet én biedt Webflow een gratis SSL certificaat. Die zorgt ervoor dat het verkeer tussen je browser en de server veilig is. Je herkent een veilige site aan het gesloten slotje in de browser.

Heb je dat slotje nog niet? Dan wordt het nu echt tijd dat je de alarmlijn belt. Er zijn wereldwijd nog maar een paar mensen die je website kunnen bezoeken. En je potentiële klant is daar niet een van.

Supersnelle hosting

Alsof die strakke code nog niet voor genoeg snelheid zorgt!

Websites van Webflow worden gehost bij Amazon CloudFront. Dat betekent 99,99% uptime en minimale laadtijd, overal ter wereld.

Allemaal technisch geneuzel. In normale mensentaal betekent het: kleine kans dat jouw website ooit nog uit de lucht is.

Het prijskaartje is vaak lager

Voor die supersnelle hosting van Webflow betaal je zo’n 20 euro per maand. Misschien ligt die prijs iets hoger dan de hosting die je nu voor je website betaalt, maar je hebt hierbij geen onderhoudspakket nodig.

Nog meer horen over Webflow?

Je hebt helemaal tot hier gelezen. Geweldig! Dat maakt je waarschijnlijk enthousiast over Webflow. Ik ben heel benieuwd naar de ideeën voor je nieuwe website. Heb je helemaal geen ideeën, nog vragen of dingen om te bespreken? Stuur me een e-mail.

Verder lezen?